A Gömör-Tornai-karszt (Aggteleki-karszt)

Aggteleki cseppkőbarlangAz Aggteleki-karszt és a Putnoki-dombság területe a történelmi Gömör-, Torna- és Borsod-vármegye területén, 1950-től Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található. A területek jelentős részén alacsony középhegységi adottságokat találunk. A legalacsonyabb pont még a 140 métert sem éri el a Sajó völgyéhez közeleső részeken, de a magasabb pont is alig nyúlik 600 méterrel a tenger szintje fölé a jósvafői Nagyoldalon.
Földtani adottságok alapján a két terület között jelentős különbségeket találunk, mivel a Putnoki-domság jelentős részét agyagos, homokos üledékek fedik (délen kis kiterjedésben vulkáni tufa is található), az Aggteleki-karszt felszínén viszont nevének megfelelően leginkább jól karsztosodó mészkövet találunk.
A klímamérési adatok alapján az éghajlat mérsékelten hűvös - mérsékelten száraz, helyenként mérsékelten nedves típusba sorolható. A Putnoki-dombság legdélebbi részei sokkal kevesebb csapadékot kapnak (Putnok 563 mm/év) mint az északabbi területek ( Jósvafő 648mm/év). Az évi átlagos léghőmérséklet 8,8-9 C közötti, mely adottságokban nem találunk jelentős különbséget a legdélebbi és a legészakibb települések között. Jelentős különbség van viszont a hóval borított napok számában, mivel ez az északi területrészeken akár 40%-al is több lehet. A leghidegebb napon -33,6 C-ot mértek, míg a legmelegebb nap 39,5 C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála.
A földtani adottságok miatt jelentősen különbözik a két kistáj vízrajza. Az Gömör-tornai tájAggteleki-karszton nagy vízhozam-ingadozású forrásokat találunk (pl. Jósva-forrás, Tohonya-forrás, stb.). Jelentősebb vízfolyás csupán a Jósva- és a Ménes-patak, melyek vízjárása a karsztos felszín kiegyenlítő hatása miatt egyenletesebb, mint azt a Putnoki-dombság vízfolyásainak esetében tapasztaljuk. Ez utóbbi kistáj területén szinte csak a Szuha- és a Keleméri-patak érdemel említést, mivel a többi vízfolyás leginkább csak időszaki jellegű. Állóvizekben szintén nem gazdagok a területek, kisebb természetes tavakat is alig találunk (pl. putnoki Éger-tó, aggteleki Káposztáskerti-tó).


 


 

Legújabb gömör-tornai szállásaink

 

 

 

 

 

Sebő Vendégház

Szögliget

Váralja Vendégház

Szögliget